Upprorsstämning inom psykiatrin

Både anställda och chefer inom psykiatrin i Uppsala protesterar nu mot förra veckans uppsägning av chefen för allmänpsykiatrin Johan Jansson.

Johan Jansson sas upp av sin närmast överordnade Bertil Jansson, enligt Johan Jansson själv utan någon förklaring. I ett brev till sjukhusdirektören skriver nu avdelningscheferna inom allmänpsykiatrin att organisationen är lamslagen och upprörd efter uppsägningen.

- Den är obegriplig för oss. Vi har inte fått någon bra förklaring, och sättet som det gjordes på är oacceptabelt, säger Elisabet Berg, en av avdelningscheferna.

Udden i skrivelsen är riktad mot Bertil Jansson, divisionschefen för psykiatrin och den som sparkade Johan Jansson. Bertil Jansson var också den som förra året sparkade chefen för barn- och ungdomspsykiatrin Henrik Pelling. Och det har under en längre tid varit stora problem inom psykiatrin, säger Elisabet Berg.

- Jag har upplevt situationen som att vi suttit i en båt med stora springor i bordläggningen. Vi har öst och öst för att hålla oss flytande. Vi har haft en person som försökt täta läckorna. Den personen har nu puffats överbord. Samtidigt sitter det en kapten i båten som säger ”fortsätt bara, det är bra”.

Allmänpsykiatrin som Johan Jansson var chef för dras med både resursbrist och läkarbrist. Och en följd av uppsägningen kan bli ännu större läkarbrist, säger överläkaren i allmänpsykiatri Alireza Shakiba.

- En konsekvens kan vara att vi också funderar på att sluta. Vi vill ha en förklaring till varför Johan blivit uppsagd.

Det var just Johan Janssons engagemang som lockade Alireza Shakiba att ta tjänsten som överläkare, säger han.

Upplandsnytt sökte i går divisionschefen Bertil Jansson utan att nå honom, men i fredags sa Bertil Jansson så här om beslutet att säga upp Johan Jansson som chef.

- Jag förstår att man tycker att Bertil Jansson är en buse, men jag försöker förklara så gott jag kan...


Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se