Elever vågar inte kritisera skolan

Bara drygt varannan elev i Uppsalas åttondeklasser känner sig säker på att kunna kritisera skolan utan att själv få lida för det efteråt. Det visar en stor enkät som gjorts i alla Uppsalas skolor och som presenteras idag.
- Det finns ju lärare som tar jätteilla upp och då så går det väl ut över betygen. - Om man skulle säga någonting så kanske man skulle få sämre. Det säger Johanna Andersson och Kalle Holmberg, som går på Tunabergsskolan i Uppsala, och de är inte ensamma om att tycka så här. Uppsala kommun har gjort en enkät för att få veta hur elever och föräldrar ser på skolan. Enkäten gick ut till alla elever i femte och åttonde klass, och till en stor mängd föräldrar. Sammanlagt har runt 10 000 personer svarat. En av de saker som enkäten visar är att många inte är säkra på att de kan kritisera skolan utan att det slår tillbaka. Bara knappt hälften av förädrarna litar på att de kan säga ifrån utan att deras barn drabbas. Bland eleverna i årskurs åtta är det mindre än 6 av 10 som litar på de inte drabbas om de är kritiska. Göran Paulsson, rektor på Tunabergsskolan, blev mycket bekymrad när han såg de här siffrorna: - Grundstenarna i skolan det är ju att uppfostra eleverna att tänka och tycka fritt och att ha åsikter, så det är ju olyckligt om eleverna har den känslan, säger han. Göran Paulsson tror att en orsak till det här problemet kan vara betygshetsen, men han tror inte att elever som är kritiska verkligen får sämre betyg: - Om en elev kommer med åsikter, så är ju det en stimulans, så jag tycker precis tvärt om, säger Göran Paulsson. Alla Uppsalas skolor har fått ut siffror på hur just deras elever svarat på frågorna i enkäten och på Tunabergsskolan ska man nu dra igång en diskussion om hur det här kan bli bättre.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".