Ovanligt lugnt på Bärby ungdomshem

Det har blivit lugnare på Bärby ungdomshem utanför Uppsala. För några år sen hade Bärby problem med våld mot personalen och att många rymde därifrån, men förra året var Bärby bland de hem i Sverige där personalen utsattes minst för våld.
På Bärby finns det närmare trettio platser för killar mellan 15 och 22 år som omhändertagits eller dömts till vård. Det finns en avdelning för sexualbrott, en helt låst avdelning och några avdelningar med mer öppna platser. För några år sedan var det bland annat många som rymde från Bärby men senaste tiden har det blivit mycket lugnare. Knappt någon har rymt därifrån det senaste året, och det förekommer mindre våld mot personalen vid Bärby än vid genomsnittet av ungdomshemmen i sverige. - Det tror jag framför allt hänger ihop med det förhållningssätt vi har mot ungdomarna där vi försöker ha en respektfull hållning, säger Per Blomkvist, som arbetar på Bärby. - Om man blir någon person som är viktig för dem så är det ju mycket svårare att ge sig på, och om man lär känna ungdomarna så blir man bättre på att läsa av vilket skick de är i, säger han. En 17-åring sitter på den låsta avdelningen på Bärby. Han är dömd till sluten ungdomsvård i ett års tid för personrån, grov stöld och grov olovlig körning. Han är påpassad dygnet runt, enda gången han är själv är om natten när han sover i sitt rum. Innan han kom till Bärby hade han hört att det skulle vara stökigt där. - Sen när man väl kom hit, så var det ju något helt annat. Personalen är hur snäll som helst och jag kommer skitbra överens med dem, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".