Chefskris i psykiatrin

Efter att chefen för allmänpsykiatrin i Uppsala Johan Jansson sparkades förra veckan, råder chefskris inom psykiatrin i Uppsala. Flera andra chefer lämnar nu sina poster, några av dem i protest mot uppsägningen av Johan Jansson.

Många i personalen har reagerat hårt på att Johan Jansson sades upp från sin chefstjänst.

-  Det skapar för oss ”arbetare” inom psykiatrin naturligtvis mycket oro och olust, säger Johnny Samuelsson, mentalskötare på psykakuten

När högste chefen för psykiatrin i Uppsala län Bertil Jansson förra veckan sparkade allmänpsykiatrins chef Johan Jansson, så var det en del i en chefskarusell inom psykiatrin som snurrar allt snabbare.

Dagarna efter att Johan Jansson fått sparken, så ville hans biträdande verksamhetschef Carina Occasus inte jobba kvar utan sa upp sig, och detsamma gjorde vårdchefen Åsa Törnqvist.

Dessutom vill chefen för psykakuten Erland Olsson sluta av andra skäl. Och på barn- och ungdomspsyk har det varit oroligt ända sen förra sommaren då divisionschefen Bertil Jansson sparkade enhetschefen Henrik Pelling. Efter Pelling har två tillfälliga chefer kommit och gått, och i mars i år tillträdde äntligen en permanent chef. Men redan efter två månader slutar också han efter att ha fått ett attraktivt jobb på annat håll.

Totalt alltså sex chefer som slutat eller sparkats på bara ett år, och det inom ett medicinskt område där det är svårt att rekrytera läkare och chefer. Till exempel kan nämnas att psykos- och rehabkliniken i Uppsala nyligen sökte ny chef, men inte fick en enda sökande innan ansökningstiden gått ut.

Också bland övriga yrkesgrupper inom psykiatrin är oron stor. Minst två sjuksköterskor hoppar av efter uppsägningen av Johan Jansson, och ytterligare uppsägningar diskuteras bland läkare och sjuksköterskor.

- Jag tycker det är en enormt oroande situation som psykiatrin i sin helhet ställs inför, säger Agneta Wiberg, fackordförande för Vårdförbundet i Uppsala län. Jag ser med stark oro på det här och hoppas verkligen att man tar tag i problemet.

Sjukhusdirektören på Akademiska sjukhuset, Marie Beckman-Suurküla, ser än så länge ganska kallt på chefsturbulensen.

- Jag har varit med om värre situationer, men samtidigt måste man ha respekt för att det blir en reaktion när någonting sker väldigt snabbt. Det är väl där vi nu ska jobba vidare med både chefsfrågor och med ledarskapet.


Kontakta reportrarna
Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se
Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se