Smärtcentrum tvingas flytta runt

Nya smärtcentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala tvingas flytta runt sina vårdplatser. Idag ligger vårdavdelningen, mottagningen och rehabiliteringen utspritt över sjukhusområdet.

Anne Mellgren, som efter flera års väntan fått behandling på kliniken, är kritisk till att smärtcentrum flyttas runt.

- Det senaste året har jag legat inne på neurologen i maj förra året, då var smärtkliniken där med sex sängar. Nu låg vi på ögonkliniken, och dagen jag skrevs ut så flyttades hela smärtenheten till gynekologen på kvinnokliniken, säger Anne Mellgren och fortsätter:

- Tre flyttar på ett år med en sådan viktig enhet, tycker jag visar att man inte tar smärta på allvar. Det upprör mig så.

Har varit samlad

Under perioder har det funnits en samlad smärtklinik. Fram till för en månad sedan fanns mottagning, rehabilitering och vårdplatser i alla fall i samma hus men på olika våningsplan. När transplantationsavdelningen inte längre fick rum på kirurgen fick smärtpatienterna flytta till kvinnokliniken i en helt annan del av sjukhuset.

- Man mår inte särskilt bra om man äntligen kommer in på den här kliniken. Då har man köat länge och kropp och själ mår jättedåligt, och jag skulle inte som karl vilja kliva in på en gynekologisk avdelning för min behandling, säger tidigare patienten Anne Mellgren.

Svårt att hitta gemensamma lokaler

- Det är så på sjukhuset att det går inte alltid att hitta samlade lokaler för all verksamhet. Det är ingenting vi önskar, men det är samtidigt ingen ohållbar situation och inget som påverkar vården negativt. Vi har en plan för ett samla smärtcentrum på ett och samma ställe. Om det handlar om ett år eller ett och ett halvt år kan jag inte svara på, säger Brita Winsa, chef för neurodivisionen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

 

AnnCharlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se