Tre anhållna för kaninaktion

Tre personer är nu anhållna, misstänkta för att ha släppt ut 14 kaniner från en gård utanför Vassunda i Knivsta kommun i natt. Alla kaniner utom en har hittats och är tillbaka i burarna.

Två kvinnor och en man sitter alltså anhållna efter nattens kaninaktion utanför Vassunda. Samtliga kaniner utom en är alltså återfunna och kaninfarmens ägare Elsy Mattson börjar bli van vid detta.

- Det här är tredje gången så vi börjar ju bli rätt så luttrade. Men samtidigt är det väldigt obehagligt, jag har nog inte sovit en hel natt på flera år.     

I natt var Elsy Mattson uppe vid halv ett, men gick och lade sig igen. Några timmar senare vaknade hennes man och då såg de två personer vid burarna. De ringde polisen som snabbt grep två kvinnor - och senare också en man. 13 av de 14 kaninerna hittades också i en skogsbacke en bit från gården.

På gården utanför Vassunda sitter nu alltså de flesta kaninerna igen en och en i de vita och faluröda burarna som står bakom Elsy Mattsons hus.  På en bil utanför huset är tre däck uppskurna och DBF - en förkortning för djurens befrielsefront - är sprayat med grön färg.

Upplandsnytt har sökt djurens befrielsefront, men utan framgång - och ingen har offentligt tagit på sig frisläppandet. Enligt polisen säger de tre misstänkta inget alls i förhör, men de har anhållits misstänkta för skadegörelse, egenmäktigt förfarande och försök till stöld och polisen söker efter en fjärde person.

Elsy Mattson har haft kaniner väldigt länge - för några år sedan började de sälja till slakt - ett tjugo-trettiotal om året,  och då började aktivisterna komma. Elsy Mattson tycker att hennes kaniner har det bra och förstår inte riktigt hur aktivisterna resonerar.

- Vad är det för skillnad på att skicka kaniner till slakt eller skicka hästar till slakt?  Om vi hade haft får på det här sättet så hade vi fått ha dem ifred för får kan man inte bära med sig.