Sprickor i nybyggd ambulansstation

Den nybyggda ambulansstationen, som invigdes för knappt två år sedan på Akademiska sjukhusets område i Uppsala, håller redan på att spricka i fasaden.

Byggbolaget Skanska, som byggde huset, har inspekterat sprickorna och kommer nu att bekosta en renovering. Mikael Strömberg är avdelningschef på ambulansstationen.
- Det är en spricka i fasadputsen mellan två portar. Den går upp en bit, sen är det ett uppehåll och så fortsätter den i takstolen, säger han.

Upplandsnytt har pratat med flera som jobbar i huset och den allmänna bilden som tycks finnas bland personalen är att sprickorna i fasaden måste ha uppkommit efter de gympapass som genomförs på tredje våningen dagligen, i sjukhusets träningslokaler Friskhuset. Men om det är det som ligger bakom sprickorna är oklart.

Byggbolaget Skanska, som byggt ambulansstationen, har inspekterat huset men de menar att det är ganska vanligt att sådana här sprickor dyker upp i nybyggda hus, och de tror inte att vibrationerna från gympapassen har något med det här att göra. Lars Jonsson är distriktschef på Skanska i Uppsala.
- Det är krympsprickor och det uppkommer pga att materialet rör sig de första åren. Det är ingen fara, säger han.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se