Kostsamt jubileum ska ge nya miljoner

Linnéfirandet i Uppsala kostar en hel del pengar - mer än 26 miljoner kronor. Men beräkningar från Uppsala Tourism visar att Linnéfirandet förväntas generera 50 miljoner kronor och en stor mängd extra turister under 2007.

- Hittills har intresset varit ofantligt stor, säger Brita Zetterberg Blom på Uppsala Tourism. Intresset är två-tre gånger så stort som vanligt, när vi pratar om Linnéminnen.

Linnéfirandet lockar besökare från alla håll, både från Uppsala, övriga Sverige och från andra länder. Att Uppsalaborna har fått ett nyväckt intresse för Linné är viktigt, då Uppsala är en stad där 55% av turistövernattningarna är hos vänner och släkt. Det gör Uppsalaborna till viktiga ambassadörer för sin stad.

Enligt beräkningar som är gjord utifrån den turistekonomiska modellen, som används i turistbranschen, så förväntar man sig 80000 extra turister i samband med Linné 2007. De skulle kunna omsätta 50 miljoner kronor i Uppsala under perioden maj till september. Det är alltså nästan dubbelt så mycket som hela firandet kommer att kosta.

Från Uppsala Tourism ser man postivt på de kommande åren efter Linné 2007, då man tror att turistströmmarna kan komma att hålla i sig. Det är en rimlig slutsats om man ser vad som hände i Vadstena och Finsta efter Heliga Birgitta-jubiléet 2003, dit turisterna har fortsatt att komma.

- Vi tänker att det är viktigt att vi redan i augusti-september går ut och berättar för researrangörer om hur vi fortsätter att visa upp Linné. Vi pratar inte om Linné 2007, utan vi pratar om Linnés Uppsala, säger Brita Zetterberg Blom på Uppsala Tourism.


Kontakta reportern:
johan.eriksson@sr.se