Fler misstänkta byggfel i nya polishuset

Problemen med fuktskador i polishuset i Uppsala KAN vara betydligt större än man tidigare trott. I julas upptäcktes mögel på nedervåningen och en 60 meter lång vägg har fått rivas. Nu har ett tjugofemtal anställda anmält att de upplever obehag av arbetsmiljön, och hela husets två glasfasader ska nu undersökas.

Det var inte ens tre år sedan polisen flyttade in i sitt nya hus, men redan nu har en vägg fått rivas. Där upptäcktes mögel i vintras och där ska allt vara färdigombyggt i mitten av sommaren.

Problemen tar dock inte slut där. I samband med att det möglet upptäcktes gjorde polisen en sammanställning av hur många anställda som upplevde problem med huset. Ett tjugofemtal lämnade in sådana synpunkter. En del upplevde att de blev snuviga, andra att ögonen rann när de var i huset eller i vissa rum.

- Någonting är det, säger Uppsalapolisens servicechef Göran Hedlund och pekar uppemot glasfasaden. Det är tråkigt att det händer det här också. Vi trodde väl att det skulle räcka med det som var här nere på plan ett, men samtidigt får vi vara glada att man nu verkligen utreder. Det ska ju inte vara så att vår personal ska må dåligt för att vi har ett dåligt hus.

Göran Hedlund säger också att de tidigare sett att det kommit in vatten utifrån - det har droppat från tak eller funnits på golvet - och att varje enskilt problem har åtgärdats för sig. Han tycker också att Skanska, som byggt huset, nu tagit problemen på allvar i och med att de tagit in en konsult som intervjuat de anställda. De intervjuerna har lett till slutsatsen att fler fysiska undersökningar av huset ska göras, och så blir det nu.

- Det troliga är väl att det kan ha trängt in fukt på vissa ställen, säger Lars Jonson på Skanska. Vi ska gå igenom hela den stora glasfasaden och se till så att det inte kommer in vatten någonstans. Éfter det undersöker man om det är något material som är skadat och byter ut det.


Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se