Öppet bråk om regionindelning

Inom Uppsala läns landsting råder nu öppna meningsskiljaktigheter mellan ledningen för Akademiska sjukhuset och delar av landstingsledningen när det gäller frågan om ny regionindelning i framtiden.

16 höga chefer för Akademiska sjukhuset har i ett brev till landstinget uttryckt sin oro över folkpartistiske landstingsrådet Ismail Kamils uttalanden om att det vore bra för Uppsala län att ingå i samma storregion som Stockholm.

Något som bl a sjukhusdirektören Marie Beckman Suurküla vänder sig mot:
- Om det skulle bli en storregion, som Ismail Kamil förordar, tror vi att Akademiska kommer till korta.

Vi är förvånade och oroade över Ismail Kamils uttalanden, skriver dom 16 cheferna på Akademiska sjukhuset. Att en grupp sjukhuschefer protesterar på det här sättet mot en politikers uttalanden är mycket ovanligt.
- Jag har full respekt för Isamail Kamils synpunkter, samtidigt är det viktigt att han också får till dels det vi tycker. Därför har vi valt att skicka det här brevet, säger sjukhusdirektören Marie Beckman Suurküla.

Men Ismail Kamil tror att en storregion skulle gagna Uppsala:
- Vi hör redan ihop med Stockholm på flera sätta, om jag var i Karolinskas ställning skulle jag känna mig hotad. Vi har redan vunnit Protonanläggningen bland annat. Vi måste tänka på export av vård.

Men cheferna på Akademiska menar att Ismail Kamil nu frånträder den linje som landstinget i Uppsala haft. Chefsläkaren Björn Ragnarsson: 
- Vi är oroliga för att samarbetet som vi byggt upp får en annan inriktning och att vi tänker så olika.

Mårten Nilsson
Marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".