Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot Ulleråkers beroendeklinik

Psykiatrichefen på Sundsvalls sjukhus anklagar beroendekliniken i Ulleråker i Uppsala för att bryta mot de regler som gäller vid behandling av patienter med missbruksproblem.

Kristina Mårtensson, som är chef för psykiatriska kliniken i Sundsvall, tycker att ansvariga vid Ulleråker är för snälla mot de patienter som återfaller i missbruk under behandling.
- I vissa enskilda ärenden tycker vi att de inte följt de regelverk som gäller vid upptäckt av sidomissbruk, säger hon.

När en person med drogproblem blir inskriven för behandling så används bland annat läkemedlet Metadon för att stilla patientens sug efter droger. Behandlingen är dock kontroversiell, kritiker menar till exempel att det inte är någon skillnad mellan den olagliga drogen Heroin och den lagliga behandlingen med Metadon. Behandlingen används dock ändå på kliniker runt om i landet, bland annat vid Ulleråker och på Sundsvalls sjukhus. Men Sundsvall anser nu att Ulleråker borde vara strängare mot patienter som återfaller i missbruk under metadonbehandlingen.

Det är alltså två vårdideologier som ställs mot varandra. En nolltolerans som Kristina Mårtensson förespråkar, medan Leif Grönbladh på beroendeenheten i Ulleråker hänvisar till Socialstyrelsens föreskrifter där det står att en patient som får återfall ska fortsätta få hjälp.
- Om patienten visar symptom på sin beroendesjukdom, återfall i missbruk, så ska de erbjudas mer vård, inte att behandlingen avbryts, säger han.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".