Populär mötesplats i Gränby stängs

I juli slår Coops restaurang i Gränby centrum igen för gott. Orsaken är att hyrorna ökat kraftigt de senaste åren och nu går det inte längre att driva serveringen med vinst. Stamgäster och anställda är besvikna.

Miltos Souvadzis och Evert Lindgren besöker restaurangen nästan varje dag, och tycker att det är tråkigt att den försvinner.

- Jag brukar komma på förmiddagarna och åker hem vid femtiden. Det är inget vidare att det läggs ner.

Miltos Souvadzis och Evert Lindgren är bara två av många som blivit stammisar på Cooprestaurangen. De tycker att det är avkopplande att komma hit, trots den ständiga kommers som pågår runtomkring.

Restaurangen har funnits sedan 1971, lika länge som köpcentret. På ena väggen hänger färglagda skisser av Uppsala, med bland annat domkyrkan som motiv, och på en hylla intill står en gammal våg och en kaffepanna.

Vivian Jakobs tillträdde som chef i höstas och hon har jobbat på restaurangen i 17 år, men i juli är det alltså slut.

- Det är lite ofattbart, men nu är det bestämt och 25 juli blir vår sista arbetsdag i restaurangen.

Fram till 1997 ägdes lokalerna av det egna företaget, men sedan Atrium Ljungberggruppen tog över har hyrorna ökat kraftigt. I årets förhandlingar ville restaurangen ge ifrån sig en tredjedel av lokalytan och i gengäld få sänkt hyra, men Atrium ansåg inte att de skulle ha fått nytta av den ytan. Vad gäller hyrorna så är de marknadsmässiga, enligt Kristina Johnson, affärsområdeschef för Gränby centrum. Vivian Jakobs tycker dock att det känns som om de blir ivägkörda av Atrium.

- Först får vi en annan restaurang ovanpå oss, mitt i vår ingång kommer deras trappa. Sedan får inte vi svar på våra önskemål. Vad är det som är fel med oss?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".