Universitetslärare anmäld för sextrakasserier

En lärare på psykologiska institutionen i Uppsala har anmälts för sexuella trakasserier av en kvinnlig student. När händelsen först anmäldes till institutionen försökte de "lägga locket på" enligt kvinnan som nu gått vidare med ärendet till universitetsförvaltningen.
Kvinnan började studera psykologi vid Uppsala universitet, men när studierna gick trögt nappade hon på erbjudandet om studiehjälp av en manlig lärare. Enligt kvinnan erbjöd läraren henne också att jobba extra som städhjälp i hans bostad. Och det är vid ett av dessa hembesök som trakasserierna ska ha skett. Kvinnan berättar för Upplandsnytt att hon har känt sig mycket kränkt av sin förre lärare. Hon är också besviken på ledningen för psykologiska institutionen, som enligt kvinnan inte tog tag i anmälan, utan att prefekten "försökt lägga locket på". Därför har hon anmält händelsen till universitetsförvaltningen som hon vill ska göra en objektiv utredning. Enligt Bo Waerme biträdande personalchef på Uppsala universitet, är det första gången som Uppsala universitetet från centralt håll får gå in och utreda misstankar om sexuella trakasserier som riktas mot en lärare. Om det visar sig att läraren utsatt den unga kvinnan för sexuella trakasserier kan han i värsta fall bli av med jobbet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".