Joakim Larsson(sd)

Sd i Uppsala hårdare än partiet centralt

Sverigedemokraterna i Uppsala vill gå ännu hårdare fram mot invandringen än partiet vill på riksnivå. Där vill man minska invandringen drastiskt, men säger att Sverige ändå ska ta emot vissa flyktingar. Men till Uppsala ska inte heller de få komma, anser fullmäktigeledamoten Joakim Larsson.

- Det är problematiskt för en kommun att ta emot så många flyktingar, säger Joakim Larsson, som representerar Sverigedemokraterna i Uppsalas kommunfullmäktige.

I partiets förslag till kommunbudget för 2008 skriver Joakim Larsson att kommunen ska verka för ett stopp av flyktingmottagandet till Uppsala. Samtidigt säger partiets vice ordförande Jonas Åkerlund så här:

- De som är konventionsflyktingar ska vi ta emot. Det hör till humanitetens krav att man hjälper människor som är i flykt.

Sverigedemokraterna har ju profilerat sig som ett parti som vill begränsa invandringen kraftigt. Men centralt säger de alltså att de som faller inom Genevekonventionens definition av en flykting - som alltså inte kan återvända till sitt ursprungsland på grund av fruktan för förföljelse beroende på ras, nationalitet, tillhörighet till samhällsgrupp eller religiös eller politisk uppfattning - ska tas emot. Men inte i Uppsala, menar Joakim Larsson.

- Då finns det andra kommuner som tagit emot mycket färre som skulle kunna göra det i så ffal, om det nu är önskvärt.

Och trots den uppfattning partiet har centralt så ser vice partiordföranden inget problem med kravet på ett stopp i Uppsala.

- Där är det fullt. Det är ju den bedömning Joakim Larsson gör. De som ska tas emot, dem ska det finnas möjligheter att ta emot på rätt sätt. Konventionsflyktingar ska vi bereda utrymme för på de orter där det är möjligt att göra det.


Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".