Kulturskolans framtid i Älvkarleby osäker

Vad ska hända med kulturskolan i Älvkarleby? I kommunfullmäktige finns det en politisk enighet om att skolan ska finnas kvar. Men från tjänstemännen i kommunen har man länge sett att det inte finns något ekonomisk utrymme för att driva skolan.

Denna förvirring har nu gjort att kulturlivet på orten har gått samman för att kräva svar från kommunen om skolans framtid.

- Det finns dubbla budskap, och det tycker vi är lite egendomligt. Samtliga politiska partier i Älvkarleby kommun säger å ena sidan att man är helt överens om att kulturskolan ska bevaras i nuvarande form. Men sen kommer kraven på besparingar i alla fall, säger Sören Sandström, ordförande i Skutskärs musikkår.

I ett budgetfullmäktige i november förra året sa ett enigt fullmäktige att kulturskolan ska finnas kvar även under 2008, men på barn- och utbildningsförvaltingen fick man inte veta hur, där har man länge haft strama ramar för sin verksamhet. Nu krävs politikerna på tydliga besked om hur man skall kunna ha kvar den mycket uppskattade kulturskolan.

- Ska kulturskolan finnas kvar som verksamhet så måste politikerna peka på vad det är vi inte ska göra. Vi måste alltså få andra pengar än de vi har i den föreslagna ramen annars har vi ingen möjlighet , säger Kerstin Brannerydh, chef på barn- och utbildningsförvaltningen i Älvkarleby kommun och hon menar att tjänstemännen varit tydliga med det ekonomiska läget. 

- Vi har varit mycket tydliga.

Lars Skytt, socialdemokratiskt kommunalråd i Älvkarleby, menar att det normalt att medborgarna får nöja sig med otydliga besked då kommunen är uppe i arbetet med budgeten.

- Det är alltid så i budgettider att man bollar olika förslag mot varann, även olika nämnders verksamhet mot varann innan man till slut lägger ramarna för 2008, säger Lars Skytt.

Vad är era ambitioner för kulturskolan i Älvkarleby?

- Det kan jag svara på efter 11 juni.

Inget svar nu?

- Jo, jag säger efter 11 juni.

Det är då det kommer beslut om det blir några pengar för kulturskolan i 2008 års budget.

 

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".