Extraflyg hos andra bolag vid SAS-strejk

Knappt hade SAS gått ut med att de ställer in flertalet av sina inrikesflygningar i morgon, förrän flera andra bolag, både flyg, tåg och buss, förklarade sig villiga att ta emot extra resenärer.

Fly Nordic sätter in flera extraflyg i morgon, men Lars Näslund som är kommersiellt ansvarig på Fly Nordic tror inte att det gynnar dem i längden.
- Flygbranschen drabbas ju som helhet. Flyg kan ju uppfattas som en osäkert transportmedel, säger han.

Tidigare idag blev det klart att SAS ställer in omkring 300 inrikesflyg i morgon, vilket kommer att drabba omkring 20 000 resenärer. Fly Nordic sätter in fem extraflyg under fredagen, men Lars Näslund tror snarare att det är de alternativa färdsätten, som tåg och buss, som är vinnarna. SJ kommer att öka sin kapacitet och det handlar framförallt om att sätta in fler vagnar på redan befintliga tåg, det säger SJ:s pressinformatör Edvard Lind. Även Swebus Express har extrabussar i beredskap om konflikten skulle bli långvarig.

Det strejkvarsel som lagts från HTF handlar om att få bättre arbetsmiljö. Lennart Eriksson från Knivsta jobbar som purser på SAS Sverige och kommer imorgon bitti tas ut i strejk om inte konflikten är över.
- Vi pratar inte om pengar, det handlar om att vi ska orka fortsätta arbeta. Efter besparingar från SAS har vi fått ett väldigt hårt tempo. Vi har svårt att äta våra måltider, och vi har tillochmed svårt att gå på toaletten, och det är år 2007, säger han.

Två av de som drabbas av strejken om den bryter ut är Evelin Nordqvist och Hanna Lundström från Luleå, som hade tagit sig till Arlanda idag.
- Vi vill boka om våran biljett så att vi kommer hem på söndag. Om de går ut i strejk vill vi vara säkra på att komma hem tills på måndag, för vi har examination då, säger de.

En annan effekt av strejken i flygbranschen är att förre FN-ledaren Kofi Annans besök i Uppsala imorgon blir en timme försenat. Annan ska hålla en offentlig föreläsning i universitetsaulan i Uppsala imorgon eftermiddag med anledning av Linnéjubileet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".