Fredrik Andersson och Johanna Lampa agrade strejkvakter från HTF utanför terminal 4 idag. FOTO: Scanpix.

SAS-strejken fortsätter

Kabinstrejken ser nu ut att få en fortsättning då flygbolaget SAS ställer in fler flyg under morgondagen. Men lokalt så har strejken än så länge inte fått märkbara effekter.

Förutom för de upplandsbor som hade bokat flyg idag och i morgon så verkar inte strejken fått några större följder för länet. Hos Swebus i Uppsala har man inte sett någon ökning av bokningar eller behövt neka någon plats på en buss.

Hos SJ på centralstationen i Uppsala har bara ett fåtal personer kommit in för att boka tågbiljett i stället för flyg, men enligt SJ:s presstjänst kommer idag en en extra vagn sättas in till nattåget från Uppsala till Östersund.

På några av resebyråerna i Uppsala har man däremot märkt av strejken, många oroliga resenärer har ringt med frågor om hur man skall kunna lösa situationen med inställda flyg. Och på en resebyrå har personalen suttit sedan i måndags för att ringa upp resenärer för att försöka boka om deras resor i förväg. Men för de som ringer nu kan man inte göra mer än att hänvisa till SAS. Däremot hjälper resebyråerna till med att till exempel avboka hotell.

När det gäller den senaste utvecklingen i strejken så beslutade SAS vid lunchtid idag att etthundra flygningar kommer att ställas in under lördagen. Och i kväll kommer parterna i konflikten, SAS Sverige och Flygarbetsgivarna och Facket HTF, var för sig att träffa medlarna för att försöka hitta en lösning.

Att Sverige drabbas av flygstrejker är inte ovanligt. Det menar Christer Törnkvist som är strejkforskare vid Göteborgs universitet.

- Sverige har överhuvudtaget förhållandevis få strejker. Men i det perspektivet så har ju flygbranschen varit ganska drabbad. Sedan 70-talet och framåt har det varit ganska mycket, säger Christer Törnkvist.

- Detta är en bransch som per definition går över olika nationsgränser. Då blir det alltid lite knöligare att hitta samma arbetsvillkor för anställda inom samma bolag. Det har gjort att man också haft rätt så många vilda strejker inom just flygindustrin.

Kontakta reportern
Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".