Foto: Pontus Lundahl Scanpix

Sopförbränning planeras i Brista

Fortum vill bygga en sopförbrännings-anläggning vid Bristaverken söder om Märsta. Anläggningen är tänkt att ta hand om runt 240 000 ton avfall årligen och nu inleds tillståndsprocessen.

- Vi håller på att ta fram miljökonsekvensbeskrivningar och det underlag som behövs för ansökan om miljötillstånd, säger Bengt Johansson som är projektansvarig vid Fortum.

Vid Brista finns idag ett biobränsleeldat kraftvärmeverk och en anläggning för lossning av flygbränsle. Det innebär att det finns möjlighet att nå området med järnväg och att det går att koppla den nya pannan till befintligt nät för el och värme.

Anläggningen kan vara klar under år 2011 och beräknas kosta runt en miljard kronor.

Sigtuna kommun har ännu inte tagit ställning till planerna, men det socialdemokratiska kommunalrådet Anders Johansson har inga principiella invändningar om transporterna inte påverkar kommunen negativt.

- Själva förbränningen av hushållssopor och industriavfall tror jag inte är problematisk i sig, för tekniken är så välutvecklad så det är säkert inget lokalt miljöproblem. Däremot så ser vi problem när det gäller transporterna till och från den här värmepannan. Det är helt uppenbart att man inte med nuvarande vägsystem kan klara ytterligare transporter till Bristaverken, säger Anders Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".