Misstankar om ytterligare miljöförstöring i Östuna

Det är inte bara den uppmärksammade olagliga tippen ute i Östuna söder om Uppsala som kan ha förorenat grundvattnet. Under åren har det funnits många verksamheter i området som tillsammans eller ensamt kan ha läckt olja till vattnet.
- Det har funnits en gammal bensinmack och bilverkstäder för länge sedan i det här området, säger Hannes Vidmark, miljöinspektör vid Uppsala kommun. Det har pågått flera olika verksamheter runt grustäkten i Östuna som kan ha påverkat grundvattnet. Miljöinspektörer har varit på plats flera gånger under årens lopp för att kontrollera verksamhet och de har haft synpunkter på till exempel oljefat som stått uppställda utan skydd. Dessutom ligger det gamla verkstäder och en gammal bensinstation i närheten, som alltså kan ha läckt olja. Som vi berättat i Upplandsnytt har man nyligen avslöjat en olaglig tipp i täkten - utgrävningen har blottlagt gamla traktorer och oljefat, och vid miljökontoret vill man därför undersöka om det här kan ha läckt olja till grundvattnet - boende i närheten har klagat på oljelukt i vattnet, och det är det första tecknet på att det kan finnas någon typ av olja i vattnet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".