Präster får fler samtal om psykproblem

Sedan psykiatrireformen på 90-talet har jourhavande präster fått ta emot en ökande mängd telefonsamtal från personer med psykiska problem. Nästan vart tredje samtal till de jourhavande prästerna i Uppsala stift handlar om psykiska besvär eller om självmordstankar.

- Jag tycker det är en katastrof, säger Monica Eckerdal Kjellström som är nationell samordnare för jourhavande präster. Det är människor som behöver komma i kontakt med psykiatrin, där vi kan hjälpa till för att människor ska överleva natten. Men de behöver en annan kompetens.

Jourhavande präst har funnits i Sverige sen 60-talet. Under nattens timmar kan människor ringa om de befinner sig i kris eller nöd, eller bara behöver någon att prata med om till exempel existentiella frågor.

Ända sedan psykiatrireformen i mitten av 90-talet så har Svenska kyrkan märkt av en tydlig ökning av antalet samtal från personer med psykiska problem. Dessutom är det många som ringer och pratar om självmord.

Till de jourhavande prästerna i Uppsala stift kom det förra året in drygt 2000 samtal. Den största andelen, 25 procent av samtalen, var från personer med psykiska problem och utöver det kom ytterligare fyra procent av samtalen från människor som hade tankar om att ta livet av sig.

De flesta som ringer till en jourhavande präst är över 40 år och det är ungefär lika många kvinnor som män som hör av sig. Håkan Nilsson är kyrkoherde i Östervåla och jourledare för de jourhavande prästerna i Uppsala stift:

- Det är ofta ett samtal där man får lyssna och man kan som präst också försöka belysa en frågeställning utifrån ett annat perspektiv. Men vi är ju inga psykologer eller psykiatriker, utan vi är ju präster.


Kontakta reportern:
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".