Tre personer bakom landstingssvinn

Tre personer misstänks nu ligga bakom de bluffakturor som drabbade Landstinget i våras. Två landstingsanställda stängdes av från sina arbeten när det uppdagades, och polisutredningen pågår fortfarande. Bedrägeriet handlar om runt en miljon kronor enligt polisen.
Det var när landstinget fick en ny chef för driften, det vill säga underhållet av fastigheter, som det här svinnet uppdagades. När ekonomin för alla avdelningar som sorterar under driften skulle gås igenom upptäcktes att flera avdelningar drogs med ett stort underskott, och en särskild avdelning hade ett extra stort underskott. Där fanns också flera märkliga fakturor som inte kunde förklaras, landstingets jurist synade fakturorna och saken polisanmäldes. Efter det stängdes två landstingsamställda av från sina arbeten, båda två hade attesträtt. De har varit avstängda från sina arbeten med full lön sen det här uppdagades i april-maj i år. De två är nu också delgivna misstanke om brott, grovt bedrägeri, och ytterligare en annan person, som inte var anställd av landstinget, misstänks för grovt bedrägeri. Åklagare vill inte avslöja exakt vilka summor det rör sig om, men menar att det rör sig om ett större belopp. Det här är inte fösta gången som landstinget drabbas av svinn på större belopp från sina anställda.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".