Alternativ landstingsbudget presenterad

Sätt stopp för upphandlingen av mammografin på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det är en av delarna i den alternativa budget som den rödgröna oppositionen i dag presenterade i Uppsala läns landsting.

- Vi är inte principiellt emot att alternativa driftsformer får finnas inom landstiget, men vi tycker att de valt så väldigt märkliga exempel. Det säger Börje Wennberg, socialdemokratiskt landstingsråd.

Även att sjukvårdsrådgivningen ska läggas ut på entreprenad är något som oppostionen vänder sig mot i sin budget. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet vill också återinföra gratis sjukvård för barn och ungdomar och vill ge mer pengar till primärvården och psykiatrin, utan att exakt precisera vad de pengarna ska gå till.

Vidare säger oppositionen nej till medfinansiering av Citybanan i Stockholm, och vill ge Akademiska sjukhuset sparkrav på ytterligare 50 miljoner.
- Vi tycker det är rimligt att lägga ett effektiviseringskrav på Akademiska sjukhuset.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".