Tuff budgetdebatt i Uppsalas kommunfullmäktige

Att skolan och äldreomsorgen i Uppsala ska betala tillbaka en procent av de pengar de får nästa år, det var en av de saker som diskuterades mest intensivt, när kommunfullmäktige idag inledde debatten hur kommunens pengar ska användas 2008.

-Det är inte svårt att räkna ut att det här är en nedskärningsbudget, då man ger med den ena handen och tar tillbaka med den andra sa vänsterpartisten Ilona Szatmari Waldau.

Avkastningskravet, som säger att skola och äldreomsorg till exempel ska gå med en procent i vinst ,var en av de saker som oppositionspartierna angrep mest när 81 fullmäktigeledamöter samlades för debatt i Folkets hus idag.

Alliansmajoriteten tyckte att oppositionen gjorde en höna av en fjäder. Då bland annat statliga verksamheter redan har avkastningskrav, sa kristdemokraten Gustaf von Essen.

Avkastningskravet gör det också svårare att jämföra de olika partiernas budgetar. Eftersom man inte vet exakt var den här procenten kommer att tas in. Men om man slår ihop vård och omsorg och skola och drar bort avkastnignskravet från det borgerliga förslaget så vill vänsterpartiet lägga mest pegnar, miljöpartiet näst mest, och sen kommer den borgerliga majoriteten.

Förutom i den här frågan så var debatten som mest intensiv när Sverigedemokraterna kom på tal. Bland annat med tanke på deras förslag att helt stoppa flyktingmottagandet till Uppsala och hemspråksundervisningen.

-Mörkrets krafter har nått kommunfullmäktige i Uppsala, nu är det rasism och främlingsfientlighet som kommit in i kommunens finrum, sa socialdemokraten Lena Hartwig.

Joakim Larsson som sitter på Sverigedemokraternas mandat i fullmäktige svarade.

- Vi gick till val på en begränsad invandring till Uppsala, ett stärkande av landsbygden och bättre ordning i skolan, vi blev valda på det också, vi lägger också såna förslag i fullmäktige, sa Sverigedemokraten Joakim Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".