Skadeståndskrav efter uppsägning

Den nyligen sparkade chefen för allmänpsykiatrin i Uppsala län, Johan Jansson, kräver nu Akademiska sjukhuset på skadestånd för uppsägningen.

Det var för tre veckor sen som Johan Jansson med omedelbar verkan sparkades som chef för länets allmänpsykiatri. Enligt honom själv fick han inte någon förklaring till åtgärden av psykiatridivisionens chef Bertil Jansson, och uppsägningen har också väckt starka protester bland anställda inom psykiatrin.

Johan Jansson har efter händelsen tagit hjälp av advokat, och kräver nu via advokaten ett allmänt skadestånd på 100 000 kr, med hänvisning till att det enligt honom inte fanns laga skäl för sjukhusets åtgärd. Dessutom kräver Johan Jansson att sjukhuset ska ersätta hans advokatkostnader, och att han under sin uppsägningstid på tre månader ska arbetsbefrias med bibehållen chefslön.

Sjukhusledningen ville att Johan Jansson på en gång efter uppsägningen skulle återgå till sin gamla tjänst som överläkare, men Jansson själv hävdar att han har rätt till sin uppsägningstid, och har dessutom deklarerat att han efter händelsen överhuvudtaget inte tänker fortsätta att jobba i Uppsala läns landsting utan tänker ta en läkartjänst i Stockholm.

Upplandsnytt frågade i går personalchefen på Akademiska Lotta Halling hur hon ser på kravet på arbetsbefrielse under tre månader.

- Vi har arbetsbefriat Johan Jansson fram till och med tisdag. Då ska vi ha en förnyad kontakt med Johan Janssons ombud.

När det gäller sjukhusets syn på skadeståndskravet i stort är Lotta Halling förtegen.

- Vi för just nu diskussioner med hans ombud. Jag kan inte kommentera någonting ytterligare.


Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".