Svar på tal efterlyses i budgetdebatten

Den styrande alliansmajoriteten i Uppsala undviker debatt och svarar inte på alla frågor. De anklagelserna kommer från flera håll inom oppositionen efter två dagars budgetdebatt.

I går och i dag debatterar kommunfullmäktigeledamöterna årets viktigaste handling, budgeten, som avgör vilka mål kommunen ska jobba mot och hur mycket pengar olika områden ska få. Debatten pågår i runt 20 timmar, men flera av oppositionspolitikerna har muttrat bakom kulisserna och protesterat från talarstolen över att de inte tycker att de får svar på sina frågor.

- Vår roll som politiker är att fatta beslut som är bra för uppsalaborna, och hur ska vi kunna göra det när vi inte ens får diskutera och debattera? undrar vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmari-Waldau.

Moderate finanskommunalårdet Gunnar Hedberg medger att visst finns det frågor som inte besvaras i debatten. Men han menar att det främst beror på att oppositionen ställer för många frågor.

- Oppositionen måste försöka fokusera på det viktiga, inte ta stort och smått, kort- och långsiktigt, allt i en enda röra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".