Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppsala kan få böta för långsamhet

Publicerat onsdag 30 maj 2007 kl 08.46

Uppsala kommun riskerar att få betala miljontals kronor i straffavgifter för att inte ha ordnat boenden för äldre och handikappade i tid. Detta enligt den nya lag som nu börjat tillämpas.

Syftet med nya lagen är att komma åt den långa väntan som till exempel många gamla tvingas till innan de får komma till det boende som de beviljats.

- Det är många personer med demenssjukdomar som jag tycker far illa, säger Anders Forslund, socialkonsulent på länsstyrelsen.

Anders Forslund är en av dem som nu arbetar efter den lag som trädde i kraft för ett år sedan, en lag som ger länsstyrelserna möjlighet att utkräva straffavgift hos länsrätterna när kommunerna inte ordnar vårdboende åt bland annat gamla och handikappade inom kort tid efter att de blivit beviljade sådant boende.

Uppsala län är enligt en sammanställning som Sveriges Radios Ekoredaktion gjort ett av de län som har flest fall av icke utförda beslut. I mars månad fanns runt 270 fall i länet där beviljat boende ännu inte utförts tre månader efter beslutet, och de allra flesta gäller Uppsala kommun.

- Det handlar ju om att man inte i tillräckligt god tid har insett behoven, säger Anders Forslund.

Är det en miss?

- Ja, jag vill påstå att det är en miss i deras planering.

Hittills har Länsstyrelsen i Uppsala län hunnit skriva 33 överklaganden, samtliga gäller Uppsala kommun, som nu krävs på drygt två miljoner totalt för de fallen. Summan i de enskilda fallen varierar från 16 000 kr till 175 000 kr. Frågan är då vilken effekt den nya lagen får.

- Förhoppningsvis ska kommunerna lösa detta. Men det tar tid. Därför är jag lite rädd för att vissa kommer kan komma med nödlösningar för att skydda sig mot vissa avgifter, säger Anders Forslund.

Kontakta reportern
Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".