Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Budgeten klubbades för 2008

Publicerat onsdag 30 maj 2007 kl 09.09

Sent på tisdagskvällen klubbade kommunfullmäktige i Uppsala hur kommunens pengar ska användas nästa år. En följd av beslutet blir fler alternativ inom både äldreomsorg och barnomsorg.

- Uppsalaborna bad ju i valet om en förändring. Den förändringen mot större valfrihet är just den vi nu genomför, säger Gunnar Hedberg, moderat finanskommunalråd.

24 timmar tog debatten i år, debatten som handlar om allt från vilka mål som ska styra äldreomsorgen till hur mycket pengar som ska satsas på biblioteken.

De saker som alliansmajoriteten själv gärna lyfter fram är att de nästa år ska starta 200 nya platser i särskilt boende för äldre, att skatten sänks med tio öre till och att de lägger mycket pengar på förskolan. Men de har redan tidigare sagt att de ändå inte lever upp till vad de sa vid valet om kön till äldreboenden och om personaltätheten i förskolan.

Till det som debatterats mest under de två senaste dagarna hör det avkastningskrav som de borgerliga nu inför. Den kommunala produktionen, till exempel skola och äldreomsorg, ska betala tillbaka en procent av vad de får i vinst. Miljöpartisten Niclas Malmberg är kritisk:

- Man ger med ena handen det man tar med den andra. Det gör man bara för att man ska kunna säga att man ger mer pengar, säger Niclas Malmberg.

Majoriteten menar att upprördheten är överdriven. Det handlar om 65 miljoner i en budget på 8 miljarder.

- Det blir en höna av en liten fjäder. Skulle detta inte fungera så får vi ju se över formerna för detta, säger Lars O Ericsson, centerpartiet.

Den utökade valfrihet som majoriteten strävar mot har också diskuterats mycket, som att äldre ska få välja vem som sköter deras hemtjänst, och att familjenätverk där föräldrar tar hand om egna och andras barn ska kunna få betalt för barn upp till sex år istället för tre.

Utmanarrätten, där vem som helst kan utmana en kommunal verksamhet har också väckt känslor. Socialdemorkaten Lena Hartwig:

- Vi säger inte att allting måste vara kommunalt. Men de viktiga välfärdsverksamheterna kan man inte bara sälja ut till vem som helst, säger hon.

Känslor har det överhuvud taget varit en del av i debatten. Ledamöter har pratat om att andra inte förstår, att de är sura och griniga och anklagats för att skratta åt andra partiers förslag. Då fick kommunfullmäktiges ordförande, Lars Bäckström, nog och sade så här till ledamöterna:

- Under den här proceduren så är det jag som talar och ni som svarar med att antingen säga ja eller nej. I övrigt ska det faktiskt vara tyst!

Kontakta reportern
Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".