Sjukresor och färdtjänst ska bli enklare. Foto: Roger Vikström/Scanpix.

Sjukresor ska förenklas

Nästa år ska det bli lättare för den som behöver åka med sjukresor och färdtjänst , då ska beställningen samordnas och samma regler gälla oavsett vilken typ av resa man behöver.

Det är Uppsala kommun och Landstinget nu överens om. Liv Hahne är ordförande i regionförbundets trafikberedning.
- Som det är idag har vi ju olika reglementen, vilket innebär att om en person åker från sjukhuset som en sjukresa så måste man först åka hem, och sen beställa färdtjänst för att kunna handla mat, och det är inte klokt, säger hon.

För ett år sedan berättade Upplandsntt mycket om kritiken mot sjukresorna som landsitnget infört. Den som ska åka till läkare eller annan vård kan inte längre ta färdtjänst, utan i stället beställa en sjukresa därmed samåka med andra. Konsekvenserna blev ibland absurda. Patienter missade läkartider efter att ha skjutsats runt halva Uppsala. Gamla och sjuka fick vänta i timmar på bilar som aldrig dök upp.

En konsekvens blev att många fuskade och åkte färdtjänst i stället, något som då blev en kostnad för kommunen. Efter uppmärksamheten gjordes vissa förbättringar av sjukresorna. Nu är landstinget och Uppsala kommun överens om att jobba för att göra en gemensam upphandling av sjukresor och färdtjänst. Resorna ska kunna beställas på samma ställe och samma regler och priser ska gälla oavsett vilken resa man behöver.

Liv Hahne i regionförbundets trafikberedning, tror att det här kan vara verklighet nästa höst och menar att det blir bättre för både uppsalaborna och kommunen och landstinget. När Uppsala kommun och landstinget nått en uppgörelse är tanken att de andra kommunerna ska gå med också.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".