Professor kräver ursäkt från rektor

Upplandsnytt inleder i dag en granskning av den händelse tidigare i år på Uppsala universitet, då universitetets rektor Anders Hallberg pressade två matematikprofessorer till att säga upp sig.

De två professorernas kollega på matematiska institutionen, professor Sten Kaijser, har reagerat starkt på händelsen och tycker att universitetsledningen borde ge en offentlig ursäkt till de båda som fick sluta.
- Jag anser att de de två professorerna har blivit vanärade. Upprättelse för mig betyder att universitetet och institutionen ska be dem om ursäkt, säger han.

Matematiska institutionen i Uppsala har i åratal skakats av svåra konflikter. I ett försök att få ett bättre arbetsklimat på institutionen gjorde sig rektorn i februari av med de två professorerna Oleg Viro och Burglind Jöricke. Det skedde under ovanliga former på ett universitet. Rektorn kallade till sig de båda och förklarade att han ville att de skulle sluta på universitetet, och han sa att deras avgångsvederlag skulle minska i storlek om de inte sa upp sig samma dag.

Det främsta skälet som rektorn angav var att professorerna hade varit illojala mot universitets- och institutionsledningen och uttryckt sig kränkande mot andra. Då professorerna ville veta mer precist vari anklagelserna bestod, fick de inte veta det. Det framgår av samtalen, som professorerna spelade in i hemlighet, där Oleg Viro hade hjälp av en svensk-rysk tolk.

Rektorn Anders Hallberg svarade att han inte ville gå in på några detaljer. Då Oleg Viro ville veta varför han och Burglind Jöricke överhuvudtaget inte hade hörts i den arbetsmiljöutredning som gjorts, blev rektorns svar detsamma. Professor Sten Kaijser menar att rektorn agerade efter att enbart ha lyssnat på en av de två fraktionerna på institutionen.

Rektorn Anders Hallberg tycker inte att beskrivningen stämmer när det gäller att han bara skulle ha lyssnat på den ena gruppbildningen.
- Jag har inte lyssnat på någon av dem egentligen. Jag har lyssnat på arbetsmiljögruppen. Vad jag skulle ha gjort, så här i efterhand, var att jag skulle ha givit dem betänketid, säger han.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".