Vapenamnesti gav gott resultat

Efter tre månaders vapenamnesti så avslutades idag polisens kampanj. Den har gått ut på att man kan lämna in vapen som man saknat licens för men ändå slippa undan straff.

-Bara idag har vi fått in nästan 50 vapen så det har varit lite av en rusning här de sesnaste dagarna, säger Johan Sörensson, chef för rättsenheten på polisen i Uppsala.

Enligt Uppsalapolisen hade det idag kommit in ca 400 vapen i hela Uppland under vapenamnestin. Mer än 350 av dessa var skjutvapen av olika slag, eller delar av skjutvapen. Ett tiotal var licenspliktiga luftvapen och de resterande ca 340 jämt fördelat mellan hagel- och kulvapen. Resterande vapen utgjörs av exempelvis tårgassperay och ljuddämpare.

Totalt har det kommit in ca 10 000 vapen i hela landet och fördelningen mellan skjutvapen och annat ser ungefär likadan ut för Sverige som helhet enligt Uppsalapolisen.

Nu skall vapnen kontolleras i svenska och europeriska register för att se om de förekommit vid brott eller blivit stulna. Om polisen finner en ägare så ska den få tillbaka sitt vapen. Resten av vapnen kommer att gå till destruktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".