Friskolan Doctrina i nya problem

Friskolan Doctrinagymnasiet i Uppsala har återigen hamnat i fokus för Skolverkets intresse på grund av ekonomiska bekymmer. Skolverket har tidigare hindrat skolan från att utöka sin verksamhet och nu kräver verket svar på en rad frågor.

Doctrinagymnaiset vid Ekeby bruk startade i höstas och har bland annat el-, bygg- och hantverksinriktningar.

Tidigare i år berättade Upplandsnytt hur Skolverket stoppade en planerad utökning här och i andra kommuner bland annat eftersom en av delägarna i bolaget, som också är rektor i Uppsala, har stora privata skulder. Men den befintliga skolan i Uppsala påverkades inte då.

Nu har Uppsala kommun skrivit till Skolverket och krävt en tillsyn, bland annat eftersom skolan inte betalt hyra för sina lokaler för en period under våren.

Skolverket kräver nu att skolan svarar på kommunens frågor. Dessutom vill Skolverket ha svar på varför skolan inte ändrat vilket bolag personalen är anställd i, något som tidigare utlovats och varför det bolaget har skatteskulder.

”Som ett knivstick”

Upplandsnytt har pratat med rektorn Peder Björk. Han menar att kommunen motarbetar skolan och beskriver den här anmälan som ett knivstick. Han menar att skolan håller på att göra de förändringar Skolverket krävt, att skatteskulderna beror på att kommuner inte betalat för elever i tid och att skolan inte betalt hyra beror på att de är i konflikt med sin hyresvärd efter vattenskador.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se