Ovanligt bra berg vid Forsmark

Nu är det klart, första provborrhålet vid Forsmark som ska visa om det är där som djupförvaret för kärnavfall ska placeras. Och det första hålet visar på ett ovanligt bra berg med lite sprickor. Men än är det för tidigt att säga om Forsmark duger till djupförvar.
Vid borrhålet blev folk lite förvånade eftersom berget var så ovanligt bra. -Det vi kan säga på det här 1 000 meter långa borrhålet är att det är extremt lite vatten, jag har då aldrig sett så lite vatten på ett så djupt borrhål, säger Göran Nilsson, bergsingenjör. Han har hållit i själva borrprojektet där de borrat sig en kilometer ner och 76 millimeter brett. Nu ska geologer noggrannt studera borrhålet inifrån för att kartlägga sprickor och hur vattnet rör sig i berget. Ytterligare två borrhål ska göras vid Forsmark, sedan ska de välja vilket av hålen som ser bäst ut för att gå vidare med noggrannare studier och fler borrhål. Det provborras inte bara i Forsmark utan också i Oskarshamn, för att se var var djupförvaret ska placeras. Om fem år beräknas alla borrningar vara klara.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".