Rektor anklagas för att vilja tysta kritik

Nu kommer nya anklagelser om att rektorn för Uppsala universitet Anders Hallberg försökt tysta kritiska röster på universitetet. Matematikprofessorn Erik Palmgren säger att Hallberg uppmanat honom att sluta sprida information om fallet med de två professorer, som av rektorn pressades till att säga upp sig tidigare i år.

- Jag har fått en uppmaning från rektor att inte sprida information om fallet, och det har rört sig om offentliga handlingar som innehålliy kritiska brev från vetenskapsmän runt om i världen.

Erik Palmgren är en av dem på matematiska institutionen som reagerat mot hur det gick till när professorerna Oleg Viro och Burglind Jöricke i februari pressades av rektorn Anders Hallberg till att säga upp sig. Det var ett sätt att tysta kritiska röster, menar Palmgren.

Tillsammans med tre andra Uppsalamatematiker har Palmgren på en hemsida för europeiska matematiker skrivit en artikel om fallet, där det heter att yttrandefriheten på svenska universitet nu står på spel. Anställda vet inte längre var gränserna för tillåten kritik går på de svenska universiteten, skriver Uppsalamatematikerna i artikeln.

Erik Palmgren har alltså också sänt information om fallet till kolleger, bl a om de hemliga inspelningar som Viro och Jöricke gjorde i samtalen med rektorn, och med anledning av det har dekaner och rektor enats om att uppmana Palmgren att ”ändra beteende i detta avseende”, vilket framgår av ett mejl till Palmgren från sektionsdekanen Ingemar Kaj avsänt den 20 april. Det bekräftas också av Anders Hallberg.

- Jag har sagt till Ingemar Kaj att jag tycker det är olyckligt, och jag har sagt till alla prefekter att bandinspelningar är någonting som vi inte ska stimulera att de här sänds över hela världen, för jag tycker det känns otroligt smutsigt, säger Anders Hallberg.

- Man är fullkomligt chockad över att sådant här kan förekomma inom ett universitet i ett demokratiskt land, säger Erik Palmgren.


Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se