Lagbrott när Uppsala betygsatte förare

Uppsala kommun begick ett lagbrott då tjänstemän betygssatte maskinförare på en femgradig skala när de skulle handla upp vilka företag som skulle sköta gatuunderhållet i stan.

Hos Uppsala kommun finns listor där olika maskinförare fått olika betyg i samband med att kommunen handlat upp gatuunderhåll för sommarhalvåret. Man har bedömt de olika anbuden som kommit in dels efter pris, dels efter vilka förare som ska köra.

Det är kommunens tjänstemän som satt betygen. De förare som haft all grundkompetens har fått en trea, sedan har de som tjänstemännen känt till - som kört för kommunen tidigare och som de vet är bra - kunnat få högre betyg.

Åke Westling är arbetschef på gatugruppen:

- Det är ju en subjektiv bedömning. Vi är lite rädda om de entreprenörer som finns på marknaden, och kanske att det är bättre att de i Uppsala, som känner till Uppsala, är här istället för att det kommer hit någon utifrån som kanske inte hittar.

- Som det sker i dag, så är det ju någon typ av svågerpolitik när man hela tiden vänder sig till de gamla, säger Ulf Haglund, en av de maskinförare som reagerade på det här.

Också länsrätten har reagerat, efter att ett annat bolag överklagat upphandlingen. I rättens dom sägs att kommunen dels inte varit tillräckligt tydlig i förväg med att en betygssättning skulle ske, dels att den bryter mot principen om likabehandling när förare som tjänstemännen känner till får högre betyg.

Kommunen ska nu göra en ny genomgång av alla anbud. Björn Hägglund var den som överklagade till länsrätten, eftersom hans förare fick treor i betyg, främst eftersom de inte kört för Uppsala kommun tidigare. Han är glad att länsrätten gick på hans linje, men menar att de här betygen ändå kan ställa till problem för förarna i framtiden, för de finns ju kvar:

- Skulle de söka jobb någon annanstans, kan ju det fälla avgörandet om de får ett jobb eller inte.


Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se