Människosmugglare fick fängelse

De sex män som stått åtalade för människosmuggling har idag fått sina domar av Uppsala tingsrätt.

En 54-årig man döms till det hårdaste straffet, två år och sex månaders fängelse för bland annat grov människosmuggling.

Samtliga fem åtalade döms till fängelse för olika grader av människosmuggling.

Hårdast straff fick en 54-årig man bosatt i Skärholmen. Han döms till två och ett halvt års fängelse för grov människosmuggling, grovt organiserande av människosmuggling med mera.

Därefter döms samtliga män till fängelse till mellan åtta månader och ett år och åtta månader.

Enligt tingsrätten har de sex dömda från 2001 fram till maj förra året organiserat illegal införsel av medborgare från Mellanöstern, främst Irak, till Europa och Sverige. Åtalet omfattade mellan 15 och 20 fullbordade fall och ett 100-tal försök att smuggla in irakier.

Samtliga åtalade män har dömts på vissa punkter men friats på andra.

”Straffen är för låga”

Kammaråklagare Magnus Berggren säger till TT att straffen är för låga. Han ser inte heller något konstigt i att domstolen ogillat flera åtalspunkter.

Advokat Leif Ericksson, som försvarar en av de dömda männen, säger till Upplandsnytt att han är förvånad över längden på fängelsestraffet för sin klient eftersom han fälls på fyra av 38 åtalspunkter.

Advokat Leif Ericksson säger att han avvaktar någon vecka med beslut om han och den dömde mannen ska överklaga tingsrättens dom.

Erik Svensson
erik.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".