Matematikprofessor talar ut om universitetets agerande

Nu berättar Burglind Jöricke, en av de två matematikprofessorer som pressades av Uppsala universitets rektor till att säga upp sig, om sin upplevelse av det som hände.

Burglind Jöricke säger att hon valt att ge offentlighet åt händelsen för att försöka förhindra att något liknande ska kunna hända igen.
- Det här gäller inte bara oss personligen utan hela samhället, säger hon.

Det var vid ett möte den 8 februari som Burglind Jöricke fick uppmaningen av rektorn Anders Hallberg att säga upp sig.

Burglind Jöricke frågade på vilket sätt hon skulle ha varit illojal, men fick inget mer exakt svar än att hon skulle ha trakasserat och förolämpat andra på institutionen. Burglind Jöricke säger att hon än i dag inte vet vad hon påstås ha förbrutit sig mot.
- Nej, jag vet verkligen inte vad jag har gjort.

Burglind Jöricke säger att hon i stället var ett offer för mobbning från en prefekt som till slut tvingades avgå, att Oleg Viro gav henne sitt stöd, och att prefekten senare bad henne om ursäkt och att allt var på väg att bli bättre vid det tillfälle rektorn ingrep. Hon är förundrad över rektorns krav på lojalitet.
- En rektor kan inte kräva lojalitet mot honom i den meningen att vi måste lyda. En professor måste vara lojal mot sanningen, mot vetenskapen och mot samhället. Vi är kanske mer lojala mot universitetet än vad han är, säger hon.

Rektorn Anders Hallberg vidhåller att han gjorde rätt, trots att han t ex aldrig sett de mejl där kränkande tillmälen påstås ha funnits.
- Just det här med trakasserier tolererar vi inte på det här universitetet.

Är det bevisat?
- Ja.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se