Man hörde bankrån via telefon

Polisen knackar nu dörr i flera områden i Uppsala efter att Handelsbanken på Björkgatan rånades vid 13.30-tiden idag. En ensam rånare, beväpnad med någon sorts skjutvapen kom då in på banken.

Uppsalabon Hans-Göran Björk hörde rånet via telefon, eftersom han pratade med en av bankens anställda precis då.

- Det blev plötsligt tyst, jag fick inte svar på en fråga jag ställde. Långt i bakgrunden hörde jag en röst som diffust sa: Lägg er ner”. Jag återkom några gånger och försökte få kontakt med banktjänstemannen, som senare sa: ”Vi blir rånade just nu”.

Hans-Göran Björk ringde 112 på en annan telefon, då var polisen redan på väg.

Larmet hade gått om att en ensam rånare, beväpnad med skjutvapen, kommit över en påse med pengar och försvunnit på cykel. Polisen hittade sedan pengapåsen en liten bit från banken, och pengarna har förstörts av en färgampull. Rånaren har enligt polisen troligen inte fått med sin några andra pengar.

Var klädd i beige huvtröja

Enligt vittnesuppgifter ska rånaren, iklädd beige huvtröja, ha försvunnit längs Björkgatan in mot villaområdet. Polisen knackar dörr bland annat där, men söker också upp en del kända kriminella.

- Först nu så kontrollerar vi ett antal adresser i stadsdelen Salabackar, vi bedriver inre spaning och det pågår vittnesförhör, säger Christer Nordström, polisens presstalesman i Uppsala län och fortsätter:

- Vi har inga heta spår efter rånaren för tillfället.

Ingen ska ha skadats fysiskt vid rånet. För vittnet Hans-Göran Björk, som hörde rånet via telefon, blev det oväntat dramatiskt.

- Det blev en lite omtumlande händelse, pulsen ökade en hel del. Jag kunde aldrig föreställa mig att man på telefon kunde vara med om något sådant här, säger Hans-Göran Björk.

 

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se