Fler unga hyr i andra hand

Dubbelt så många unga i Uppsala län tvingas hyra en bostad i andra eller tredje hand jämfört med för några år sedan. Det visar en rapport från Hyresgästföreningen.

Idag är det närmare 12 procent av de unga i 20-årsåldern som inte har ett förstahandskontrakt till lägenheten de bor i. Bostadsforskaren Sven Bergenstråhle står bakom rapporten.

- Det är en anmärkningsvärd och lite olycklig utveckling eftersom den typen av boende inte är särskilt kul för de som bor. Mycket av andrahandsboendet är säkert inte registrerat på rätt sätt, utan sker mycket i skymundan. Med en bostadsmarknad som är het, så finns det alltid folk som vill tjäna pengar, säger Sven Bergenstråhle.

De unga har fått det bättre ställt och fler klarar alltså att betala höga andra- och tredjehandshyror. Lika många unga bor kvar hemma som för två år sedan och det är varken fler eller färre som hyr i första hand eller äger sitt boende.

Svårare än 2005

Rapporten visar däremot att det knappast blivit enklare de senaste två åren att skaffa sig någonstans att bo när man är ung. 2005 saknades det omkring 5 000 lägenheter för att unga i 20-årsåldern i Uppsala län skulle få ett eget hem. Idag,  två år senare, är bristen ännu större. Siffran har ökat till 7 600 lägenheter enligt rapporten, och det ser inte ut att bli bättre framöver.

- Det är ett stort och växande problem eftersom antalet unga fortsätter att öka, säger bostadsforskaren Sven Bergenstråhle. 

AnnCharlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se