Aktivister dömdes för kaninutsläpp

På förmiddagen har rättegången hållits mot de tre djurrättsaktivister som för tre veckor sedan släppte ut kaniner på en gård utanför Vassunda i Knivsta kommun.

De tre ville själva inte prata mycket om händelsen då de förhördes av åklagaren i tingsrätten idag.

Åklagare Gunilla Strömblad: Var du på platsen?

Kvinna: Ingen kommentar.

Åklagaren: Polisen grep dig bara en liten bit från den här bilen. Stämmer det?

Kvinna: Det beror på hur man definierar liten bit.

Man: Jag har inte så mycket att berätta. Jag svarar bara att jag är oskyldig. Jag svarar inget mera, sen får man dra slutsatser av det.

Åklagaren: Är du oskyldig därför att du anser att det du gjort inte är ett brott, eller är du oskyldig därför att du överhuvudtaget inte varit där och gjort något?

Man: Jag svarar att jag förklarar mig oskyldig, sen säger jag inget mer.

Så här fortsatte det under rättegången. Två av de som stod inför rätta har tidigare fällts för en liknande aktion, då de släppte ut ett hundratal höns på en gård. Då dömdes de till villkorlig dom och dagsböter.

Uppsala tingsrätt ansåg det bevisat att de tre nu gjort sig skyldiga till stöld och skadegörelse och fällde alla tre. De två som tidigare dömts för en likannde händelse fick nu villkorlig dom plus samhällstjänst i 100 timmar, vilket motsvarar tre månaders fängelse om de skulle dömts till fängelsestraff. Den tredje åtalade dömdes till villkorlig dom och dagsböter på nära 5 000 kr.

De dömda är alla är från Göteborgstrakten.

 

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se