"Varmvattenbesvär i Gottsunda beror på Uppsalahem"

Uppemot 600 av Uppsalahems hyresgäster i Gottsunda i Uppsala har i över en månad varit utan varmvatten, men exakt vad det beror på eller vem som bär ansvaret är inte klarlagt. Att det skulle bero på det nya vattenverket och det mjukare vattnet avfärdas av Annila Bexelius som är avdelningschef på VA och avfallskontoret i Uppsala kommun.

- När de nya vattenverken tagits i drift, och vi kommer ha mjukgöring av vattnet, då kommer risken att sånt här inträffar vara mycket mindre. Det här beror på att det hårda vattnet i Uppsala är kalkutfällande, säger Annila Bexelius.

Upplandsnytt har under torsdagen berättat om de hyresgäster i Gottsunda som varit utan varmvatten i över en månad och vilka problem det medfört. Det handlar om närmare 600 av Uppsalahems hyresgäster, en av dem Deber Hassan.

- Ibland är vattnet bra, fast när man duschar så blir vattnet iskallt. Det är obehagligt, säger Deber Hassan.

”Problemet ligger hos Uppsalahem”

Torsten Falk som är förvaltare vid Uppsalahem i Gottsunda säger att problemet beror på de kalkproppar som bildats i ledningarna och som nu rensats bort. Enligt Annila Bexelius på Uppsala kommun ligger problemet hos Uppsalahem.

- Jag tror att det beror på att man inte haft någon avhärdning på Uppsalahems eget vattennät. Man har ett långt ledningsnät på varmvattnet, och där har man inte haft någon avhärdning. Och Uppsalavattnet är kalkavfällande.

Hyresgästerna kommer att få någon form av kompensation lovar Kees Geurtesen, som är distriktschef på Uppsalahem. Däremot vågar han inte lova när problemet kommer att vara helt åtgärdat.

- Några gånger har vi trott att vi varit nära en lösning, då har vi veckan efter fått säga ”lite till”. Det är väl en del av irritationen hos hyresgästerna, säger Kees Geurtesen, distriktschef på Uppsalahem.

 

Per-Henrik Johansson
per-henrik.johansson@sr.se