Krångliga regler för skyddsjakt

Reglerna kring skyddsjakt på rovdjur är krångliga och borde förenklas för att kunna användas i verkligheten. Det säger man nu från länsstyrelsen i Uppsala.
Om ungefär två veckor går tiden ut för skyddsjakten på den varg som rivit ett stort antal får i Tierpstrakten. Än har ingen varg skjutits, och trots att jakt nu är tillåtet, är det ändå inte det lättaste att veta om och när man får skjuta djuret. Och det märker rovdjursansvarige Johan Månsson vid Länsstyrelsen i Uppsala när han träffar djurägare i Norduppland. - Många är irriterade och uppgivna och det förstår jag. När man läser lagtexten inser man att det är svårt att på laglig väg skjuta vargen. Det är en teoretiskt skriven paragraf som i princip aldrig har tillämpats. Den är därför kanske inte så bra i verkligheten, säger han. I början av oktober gav Naturvårdsverket sitt senaste skyddsjaktstillstånd. Men man behöver inte få deras tillstånd, en djurägare får skjuta en varg om den upprepade gånger anfaller ens djur. Men reglerna kring detta är krångliga och skulle man bryta mot dom kan man riskerar man i värsta fall fleråriga fängelsestraff. En av dom oklara punkterna i paragraf 28 i jaktlagen som reglerar skyddsjakten, är vad som räknas som en attack, men det finns fler oklarheter: - Ett problem är att alla fårägare inte har vapen och då är det svårt att skydda sig, säger han. Anledningen till att många av de här reglerna ställer till så mycket problem för de som ska tillämpa dem är att de aldrig riktigt har prövats i verkligheten. Men det senaste årets många rivningar kan ändra på det, säger Johan Månsson. - Alla väntar på att paragrafen ska prövas i domstol. Det är därför som Gräsöfallet är så intressant eftersom det är det första fallet där man åberopat den här paragrafen, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".