Uppsalajurist nekades inresa i Tyskland

I onsdags skulle 26-årige Tomas Eriksson från Uppsala vara med på ett seminarium vid det alternativa G8-mötet i Tyskland. Men fel t-shirt i bagaget gjorde att han och hans flickvän inte kom längre än till Rostock.

-Vi kom med färjan från Trelleborg och tog oss in till Rostocks hamn. Där blev vi visiterade av tyska gränspolisen. De tog alla trettio svenskar som kom med färjan, och de blev särskilt intresserade av mig och min flickvän eftersom hon hade en t-shirt med Piratbyråns logga på.

Tomas Eriksson är asylrättsjurist och skulle vara med på ett möte om migration och flyktingskap på onsdagskvällen. Men eftersom polisen ansåg att t-shirten, med Piratbyråns korslagda benknotor var misstänkt missade han seminariet.

- På t-shirten fanns en webbadress till Piratbyråns hemsida. Polisen gick in på sidan och kom fram till att det var en organisation som utgjorde ett så stort hot mot dem att vi inte fick komma in i landet, säger han.

Tomas Eriksson och hans flickvän fördes till polisstationen i hamnen, och trots att de visade alla mötespapper sattes de på första färjan därifrån. Idag är dom tillbaka i Uppsala, men Tomas Eriksson tycker att händelsen är kränkande. Han förstår inte hur tröjan kunde orsaka att de blev utslängda ur Tyskland.

- Sidan handlar om fildelning och upphovsrättsfrågor. Hur kan man koppla det till våldsamma protester, undrar han.

Nu tänker han överklaga avvisningen, även om mötena är över.

Men om den tyska domstolen inte ger dem upprättelse eller kompensation för resan så kommer de att gå vidare till Europadomstolen.

- De har kränkt vår mötesfrihet enligt Europakonventionen när de stoppar oss från att delta i fredliga möten.