Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturnämnd slipper spara

Barngrupperna på Uppsalas förskolor kommer att bli mindre nästa år - och kulturnämnden behöver inte göra de stora neddragningar de varnat för. Det framgår av den tilläggsbudget som den nya majoriteten i Uppsala kommun nu har kommit överens om.
- Vi anslår 16 miljoner mer till barngrupperna och 10 miljoner mer till skolan, säger Niclas Malmberg som är miljöpartiets blivande kommunalråd. Det mesta av budgeten för Uppsala kommun nästa år klubbades i början av sommaren - men då lämnade man vissa saker öppna eftersom man ville vänta på den nya skatteprognosen för att se hur mycket pengar man hade att spela med. Nu har den nya majoriteten med socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet, förhandlat fram ett förslag till en tilläggsbudget. Det ska presenteras för oppositionen på måndag. En del i budgeten är som väntat mer pengar till skolan och förskolan som ska gå till att minska klass och gruppstorlekarna - i förskolan ska småbanrsgrupperna vid mandatsperiodens slut innehålla max 14 barn, och grupper med större barn max 17 barn. Majoriteten vill också ge mer pengar till kulturnämnden och fritidsnämnden. Upplandsnytt har tidigare berättat om att de nämnderna varnat för stora försämringar om de skulle tvingas spara lika mycket som andra nämnder måste med anledning av att Knivsta blir egen kommun. - De har drabbats hårt av kommundelningen om man skulle göra en generell nedskärning. Därför kompenserar vi nu dessa nämder, säger Niclas Malmberg. En del andra nämnder får också mer pengar, men de kommer inte att gå till förbättringar utan till att täcka ökade kostnader. Sammanlagt är det 176 miljoner kronor extra som majoriteten vill fördela. Pengarna tas till en del från centralt håll i kommunen - och det innebär också att kommunen inte kommer att ha några reserver nästa år om nämnderna inte håller sina budgetar. - Nu är det upp till varje nämnd att hålla budgeten. Om de inte lyckas kan de inte komma till kommunstyrelsen och begära mer pengar, säger Niclas Malmberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".