"Tidsfråga innan mc-gängen är här"

Det är bara en tidsfråga innan ett kriminellt mc-gäng etablerar sig i Uppsala län. Det befarar polisen, som säger att alla de tre stora kriminella mc-gängen i Sverige har försökt eller försöker etablera sig här.

Sveriges Radios granskning av de kriminella mc gängen visar att de växer kraftigt. De senaste åren har antalet orter som fått avdelningar av Hells Angels, Bandidos och Outlaws flerdubblats. Samtidigt ökar antalet grova brott där mc-gäng är inblandade.

- Det är allvarligt och det är självklart att polisen håller ett särskilt göa på dem. Det är en utveckling som vi har förutspått ända sedan mc-gängen kom 1995, säger Tord Modin på rikskriminalpolisens underrättelsetjänst.

I Uppsala län finns inget kriminellt mc-gäng ännu, enligt chefen på kriminalunderrättelsetjänsten Jörgen Pettersson. Däremot finns kriminella individer knutna till motorcykelgäng. Och alla de tre stora klubbarna har försökt eller försöker etablera sig här.

Outlaws är den minsta av de tre stora klubbarna. De finns bland annat i Gävle, och i Skutskär kan klubben Badabing MC enligt polisen ha varit på väg att etablera en Outlawsklubb. De var en vänskapsklubb och bar bland annat Outlaws färger svart och vitt på sina västar. Men klubben är splittrad, sedan flera av medlemmarna tidigare i år fälldes för grovt bedrägeri efter att ha lurat sexköpare på internet på pengar. Enligt polisen finns idag inga indikationer på att klubben ska återuppstå.

Bandidos har försökt hitta personer som velat starta en supporterklubb i Uppsala, men de har enligt polisen ännu inte lyckats.

Hells Angels hade under flera år en vänskapsklubb i Uppsala - Gjutjärn stod Hells Angels nära. Polisen menar att de inte kan påstå att det var en kriminell klubb, även om medlemmar var fällda för brott, som narkotikabrott, vapenbrott och misshandel. men enligt polisens bedömning finns Gjutjärn inte längre. Klubben splittrades förra våren precis efter att deras nya lokal blivit klar. Gjutjärns förre president vill inte prata med Upplandsnytt, men enligt polisen försöker ett antal av Gjutjärns gamla medlemmar nu bli fullvärdiga medlemmar i Hells Angels i Stockholm.

På frågan om det kan betyda att de är på väg att starta en HA-avdelning här svarar kriminalunderrättelsetjänsten att man inte vet, men att det är ett oroväckande tecken. Polisen befarar att det bara är en tidsfråga innan vi har ett kriminellt mc-gäng här.