Hot och våld om MC-gäng etableras här

Polisen befarar att det bara är en tidsfråga innan något kriminellt MC-gäng etablerat sig i Uppsala län. Om de kommer får vi räkna med att bland annat utpressningsfallen ökar och att det blir svårare att arbeta som polis, eller åklagare till exempel.

I Värmland har både Hells Angels och Bandidos etablerat sig och det har märkts i brottsstatistiken säger Rolf Sandberg, operativ chef på polisen där:
- Vi märkte ju i början av året att utpressning ökar, sedan begår de ju andra brott, som narkotikabrott.

Sveriges Radios granskning av de kriminella MC-gängen visar att de växer kraftigt. I Uppsala län finns inget kriminellt mc-gäng, än säger chefen på kriminalunderrättelsetjänsten Jörgen Pettersson. Men alla de tre stora klubbarna har försökt eller försöker etablera sig här. 

Och om, eller när ett MC-gäng etablerar sig här menar kriminalunderrättelsetjänsten i Uppsala att viss brottslighet kommer att öka, bland annat rån och utpressning.

Sveriges Radios granskning av 112 medlemmar i Hells Angels, Bandidos, Outlaws eller deras undergrupper, visar att mer än tre av fyra dömts för brott och var femte medlem dömts för just utpressningsbrott.

Therese Mattsson är chef på rikskriminalpolisen:
- Utpressning har ju för dom visat sig vara ett lätt sätt att skaffa sig pengar. Det viktiga här är ju att folk har civilkurage och vågar anmäla.

Kriminalunderrättelsetjänsten i länet menar också att det kommer att bli jobbigare att vara polis, åklagare eller till exempel besluta om utskänkningstillstånd om ett kriminellt MC-gäng etablerar sig här.

En rapport från rikskriminalpolisen från 2004 visar till exempel att MC- gäng, där de finns, systematiskt hotat poliser. I Skåne hotar de oftast genom telefon, eller brev eller genom att ringa in falska tips om att poliser begår oegentligheter.

Däremot tror polisen i Uppsala inte att det i första läget skulle bli något krig om ett mc-gäng etablerade sig här. Idag finns enligt polisens bedömning ingen stark kriminell organisation som styr Uppsala - så det finns ingen annan som måste slås ut.

Reporter Lisa Helgesson i samarbete med Nina Odermalm Schei, Jenny Sanner Roosqvist och Johannes Rosendahl.