Tierp skärper rutiner efter kritik

Tierps kommun tar till sig av Länsstyrelsens kritik. Det handlar om den granskning som myndigheten gjort av fallet med två barn som omhändertagits från sina föräldrar.

Freddie Eriksson är chef på Resurscentrum för barn och unga i Tierps kommun:
- Vi respekterar naturligtvis länsstyrelsens bedömning, det finns stora brister som vi nu ska åtgärda.
- Hur länge har problemen funnits?
- De har funnits under en lång tid.

Det här är inte första gången som socialtjänsten i Tierps kommun får kritik av länsstyrelsen. För tre år sedan kritiserades den dåliga missbrukarvården och kommunen lovade då att bättra sig. Men redan efter ett år blev kommunen tvungen att genomföra besparingar och man var tillbaka på ruta ett igen. 

I morse kunde vi berätta om länsstyrelsens allvarliga kritik mot kommunen efter att myndigheten granskat fallet med två barn som omhändertogs i höstas. På punkt efter punkt fanns det brister, bland annat i dokumentationen, informationen till föräldrarna och så själva placeringen av barnen.

Mikael Sjöberg på länsstyrelsen tror att det kan finnas fler liknande fall i Tierp de senaste åren:
- Ja, naturligtvis blir man lite oroad över det här med dokumentation, för det är ju inte troligt att man bara har missat det i ett ärende.

Nu säger den nyanställde chefen på Resurscentrum för barn och ungdom vid Tierps kommun, Freddie Eriksson, att man ska bättra sig efter länsstyrelsens kritik:
- Min uppgift är att se till att det här kommer att fungera i framtiden. Jag har kommunledningens fulla mandat att göra det som krävs för att situationen ska bli bättre.
- Är det cheferna som inte har varit kompetenta?
- Så kan man uttrycka det.
- Finns de kvar idag?
- Nej.

Upplandsnytt har pratat med pappan till barnen som omhändertogs i höstas och han säger att han är väldigt nöjd med att kommunen nu fått kritik av länsstyrelsen. Men när det gäller andra likande fall i kommunen så säger Freddie Eriksson så här:
- Nej, det här fallet är nog ovanligt vill jag säga.
Mikael Sjöberg på Länsstyrelsen igen:
- Det finns ju ganska många ärenden och vi har ju inte möjlighet att granska alla.

Alexander Gagliano
Alexander.Gagliano@sr.se