Protester mot skolflytt

Både personal och föräldrar protesterar nu mot beslutet att flytta skolan Språklådan i Uppsala. Språklådan är en specialpedagogisk skola för barn med språk- och talstörningar och ska enligt beslutet förra veckan flyttas från Årstaskolan till Heidenstamskolan.

Läraren Kicki Ohlsson säger att beskedet kom som en fullständig överraskning och att ingen hade informerat om att ett sånt beslut var på gång.
- Vi lever nog lite i chock nu och vet inte riktigt om det är sant, säger hon.

På Språklådan finns just nu 24 barn i åldrarna 6 till 12 år, och här går barn med språk- och talstörningar som sen slussas ut i vanliga klasser när de är redo för det. Beslutet i förra veckan kom som en chock också för föräldrarna, säger Marina Nordholm, som har en son på nio år på skolan.
- Vi tycker att vi blivit helt överkörda. Vi får överväga om vi kan låta vår son gå kvar, säger hon.

När Marina Nordholms son så småningom ska slussas ut till en vanlig klass så är det just på Årstaskolan, där Språklådan finns i dag.

Personalen säger att de i mars månad hörde talas om en eventuell flytt till Heidenstamskolan, men då lämnade de ett antal negativa synpunkter till tjänstemännen på kommunen. Sen hörde de diverse rykten om flytt till andra skolor, och efter det har de inte hört någonting alls, säger Gunnel Eriksson.
- Jag trodde inte att det gällde längre.

Flytten kommer troligen att genomföras nästa år.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se