Nedskärningar på migrationsklinik

Migrationshälsan Cosmos i Uppsala riskerar att behöva skära ner sin verksamhet. De senaste två åren har man fått extra resurser från EU-projektet Aros Asyl.

Första juli avslutas projektet. Annika Ågren är samordnare på Cosmos.
- Asylsökande som kommer hit har ofta stora hälsoproblem och snurrar runt mycket i sjukvården. De kommer från krigsdrabbade länder, och det är svårt att hantera det om man inte har specialkompetens, säger hon.

Migrationshälsan Cosmos har funnits sen år 2000, men bara de senaste två åren har man kunnat utveckla verksamheten till en fungerande vårdcentral tack vare tillskottet av resurser från projektet Aros Asyl. Nu på måndag fattar Landstingsstyrelsen beslut om primärvården ska ta över finansieringen av de här delarna av Cosmos verksamhet. Annars blir man tvungen att backa tillbaka till att enbart jobba rådgivande.
- Det är ju så att den förebyggande vården kommer vi inte klara av, bara hälsosamtalen, men ingen förebyggande vård. Då riskerar man att börja snurra runt i vården, säger Annika Ågren.

Sören Bergqvist som är vänsterpartistiskt landstingsråd och ordförande för Aros Asyl hoppas att det går att komma fram till en lösning.
- Det borde gå. Det är ingen politisk stridsfråga, men primärvården har ju ont om pengar och kan streta emot, men vi tror nog att vi ska komma överens om det här, säger Sören Bergqvist.

Den borgerliga majoriteten i Landstinget har valt att inte kommentera frågan om Cosmos finansiering innan beslutet är fattat på måndag.

Jonas Ahlman
jonas.ahlman@sr.se