Branden släckt på Eriksbergsskolan

Under hela dagen har släcknings- och eftersläckningsarbete pågått på Eriksbergsskolan i Uppsala efter den brand som utbröt vid 6-tiden på onsdagsmorgonen, dagen före skolavslutningen. Rökutvecklingen har varit svår, och röklukten har kunnat kännas över stora delar av Uppsala.

Bland de som först upptäckte branden var boende på seniorboendet Västersol, alldeles intill skolan, där bl a Märta Bengtsson bor:

- Jag såg att det vällde ut rök från taket i den här byggnaden som ligger alldeles intill oss. Jag ringde brandkåren och då sa de att de var på väg. Strax efter ringde en brandman på dörren, han ville att vi skulle göra oss i ordning och utrymma huset, säger Märta Bengtsson.

Det som brann var vinden till den byggnad där bland annat musik- och slöjdsalarna finns. Rökutvecklingen var mycket kraftig, och röken la sig som ett dimmoln över hela Eriksberg och den fräna, stickande röklukten kunde kännas över stora delar av Uppsala. Rektorn Lisa Wolf var snabbt på plats:

- Vad jag har hört så har branden anlagts på vindsvåningen, under taket, säger Lisa Wolf.

Redan i går kväll vid 22.20 fick polisen ett larm om att tre ungdomar hade iakttagits på taket till skolan, en patrull ryckte ut men då var ungdomarna borta. Att ungdomar befinner sig på taket till skolan händer lite då och då, säger Vera Karlsson och Dagmar Ajaxsson på seniorboendet Västersol:

- Det är ungar som springer uppe på taken och leker, säger Vera Karlsson.

- De går från den ena skolan till den andra, de är väldigt viga. Det är vanligt att de är på taken, fyller Dagmar Ajaxsson i.

De boende på Västersol fick evakuerades, men de har kunnat flytta tillbaka under dagen. På Eriksbergsskolan har all verksamhet varit inställd, men i morgon ska skolavslutningen hållas som planerat, och även inkludera särskolan som egentligen skulle haft avslutning i dag.

Branden stannade på vindsvåningen och övriga delar av skolan har klarat sig relativt bra. Fortfarande under eftermiddagen har räddningstjänsten arbetat med en mindre brandhärd. Skolan ligger ungefär hundra meter från Hågadalsskolans gymnastiksal som brann ner förra vintern, och där den nybyggda gymnastikhallen just är på väg att bli klar.

Teknisk undersökning på brandplatsen kommer att ske i morgon, på skolavslutningsdagen. Ahmed Aleili går i klass åtta:

- Det är sjukt! Varför ska man bränna ner skolan? Man tjänar ingenting på det. Kanske är det någon som vill hämnas, tror Ahmed Aleili.

 

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se