MC-gängen rekryterar på Norrtäljeanstalten

Idag finns fler MC-gängsmedlemmar på de svenska fängelserna än på länge. Anstalterna, som Norrtäljeanstalten, är också en av gängens rekryteringsbaser.

- Det är väldigt svårt att göra något åt det, säger biträdande chefen på Norrtäljeanstalten, Anders Ekström.

Innanför Norrtäljeanstaltens gråa port sitter ofta medlemmar från något av de kriminella mc-gängen, säger Anders Ekström. På landets anstalter finns totalt över 50 idag, vilket är rekordmånga. En orsak är att gängen växt snabbt och rekryterat många nya medlemmar. En annan anledning är att många fällts för brott den senaste tiden, främst gäller det Bandidos medlemmar.

Enligt polisen är Bandidos också det mc-gäng som lockar flerst kriminella från andra grupper och det finns en oro för att de ska använda tiden i fängelse till att nyrekrytera.

På Åbyanstalten utanför Uppsala finns enligt Christer Isaksson inga större bekymmer med mc-gänngsmedlemmar. På Norrtäljeanstalten, som har en högre säkerhetsklass, är det vanligt att någon eller några finns.

Biträdande chefen Anders Ekström säger att de oftast är rätt lugna inne på anstalten, och ofta blir deras avdelningar också det, kanske för gängtillhörigheten med sig en viss respekt innanför murarna.

reporter lisa.helgesson@sr.se